Plăcile ceramice. Ce sunt și cum le alegem în funcție de spațiul pe care îl amenajăm

Plăcile ceramice sunt un amestec de argile și alte materiale naturale, cum ar fi nisipul, cuarțul și apa. Acestea sunt utilizate în principal în case, restaurante, birouri, magazine și așa mai departe, în băi și bucătării. Avantajul acestora este că sunt ușor de montat, ușor de curățat, ușor de întreținut și disponibile la prețuri rezonabile. Cererea globală de plăci ceramice a fost evaluată la aproximativ 72 miliarde USD în 2014 și a ajuns la aproximativ 120 de miliarde de dolari în 2020. În ceea ce privește volumul, piața globală a plăcilor ceramice a înregistrat 13 miliarde de metri pătrați în 2014. Plăcile ceramice sunt utilizate pe scară largă în diferite industrii, cum ar fi în reamenajarea clădirilor rezidențiale, comerciale sau în construirea de clădiri noi. Plăcile ceramice sunt cel mai folosite în reamenajarea locuințelor deja existente, reprezentând în ultimii ani mai mult de 45% din volumul total consumat. Cererea de plăci ceramice utilizate pentru renovarea locuințelor a crescut datorită faptului că acestea sunt utilizate cu succes ca înlocuitori pentru vopsele și alte produse. Regiunea Asia-Pacific este cea mai mare piață, cu o cotă de peste 50% în volumul total de consum. Europa este a doua cea mai mare piață, urmată de America Latină, Orientul Mijlociu Asia, Africa și America de Nord.

Plăci neporțelanate sau plăci porțelanate?

Plăcile porțelanate sunt arse în cuptor la temperaturi de aprox. 1200°C. Plăcile sunt fie lăsate în stare naturală, fie transformate, pentru a imita diferite materiale, cum ar fi piatra, lemnul, betonul, dușumeaua, mozaicul, hexagon, 3D, terazzo travertin, marmura, granitul sau alte materiale. Plăcile neporțelanate nu sunt la fel de durabile ca cele porțelanate, iar proprietarii trebuie să elimine rapid scurgerile, mucegaiul, infiltrațiile, din cauza ratei de absorbție relativ ridicate. Cel mai bine este să evitați utilizarea plăcilor ceramice neporțelanate în zonele expuse la umiditate, cum ar fi dușul și terasa. De asemenea, datorită tendinței sale de absorbție a umezelii, plăcile ceramice neporțelanate necesită curățare săptămânală, spre deosebire de cele porțelanate, care trebuie tratate lunar.

Rezistența plăcilor

Gresie de interior pentru trafic intens

Una dintre cele mai importante caracteristici ale gresiei este rezistența la uzură. Deoarece fiecare spațiu al casei are particularitățile sale, este important să alegeți un material care să se preteze necesităților camerei. Astfel, potrivit evaluărilor Porcelain Enamel Institute, există cinci clase de uzură:

Clasa I: Fără trafic pe jos. Adecvat pentru aplicații numai pe perete.

Clasa II: aplicații de trafic ușor sau pereți interiori. Se potrivește în zonele în care traficul este făcut cu pantofi moi, fără murdărie. De exemplu, băi și dormitoare fără acces exterior.

Clasa III: Trafic ușor până la moderat, precum și blaturi și pereți. Potrivită pentru spații cu trafic normal și puține surse de zgârieturi. Se potrivește în toate camerele casei, cu excepția bucătăriilor, a intrărilor și a altor zone cu trafic intens.

Clasa IV: Trafic moderat până la intens. Poate fi instalată în toate zonele casei, inclusiv bucătării, holuri, intrări. Acestea sunt cele mai bune plăci de podea de utilizat, deoarece combină perfect frumusețea și funcția

Clasa V: trafic intens până la foarte intens, precum și expunere la zgârieturi. Funcționează bine în orice cameră a casei, precum și în spațiile comerciale.


Plăcile ceramice mari

Avantajul plăcilor ceramice mari este, în primul rând, acela că sunt mult mai rezistente. Aceasta deoarece o suprafață mai mare duce la o distribuire mai uniformă a greutății. Încă un avantaj al utilizării plăcilor ceramice mari este acela că sunt mai ușor de montat, putând fi plasate atât pe orizontală, cât și pe diagonală, în funcție de modelul pe care doriți să îl obțineți. Utilizarea plăcilor ceramice mari vă ajută și în ceea ce privește designul, deoarece veți avea un număr mai mic de îmbinări.


Avantajele și dezavantajele plăcilor ceramice neporțelanate la exterior

Avantaje: – Sunt mai puțin costisitoare decât plăcile porțelanate; – Sunt mai ușoare și mai ușor de tăiat și instalat decât plăcile porțelanate; – gamă mai largă de culori și stiluri disponibile. Dezavantaje: – Sunt mai predispuse la fisuri decât plăcile porțelanate; – Sunt mai puțin rezistente la uzură decât cele portelanate, făcându-le vulnerabile la trafic intens într-un cadru exterior unde nisipul, pietrișul și murdăria le-ar putea afecta; – Sunt mai poroase, făcându-le mai vulnerabile la infiltrarea apei și la apariția petelor.


Plăci ceramice baie

Când vine vorba de băi, pardoseala face o diferență semnificativă în estetica generală. Băile sunt spații umede, unde suprafețele tind să se ude în mod regulat. Din acest motiv, pardoseala rezistentă la apă este calea de urmat. Deși există mai multe materiale pe piață care resping umezeala, pardoseala naturală este prima alegere a specialiștilor. Plăcile ceramice sunt reci în mod natural, ceea ce le face dezirabile în zonele calde și nu la fel de populare în regiunile reci. Ele vin în aproape orice culoare sau design. Plăcile ceramice neporțelanate au o absorbția de apa mai mare decât cele porțelanate. Acestea fiind spuse, plăcile ceramice sunt, în general, o alegere mai accesibilă din punct de vedere financiar.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.