Montarea gresiei. Sfaturi practice

Odată ce ați decis că doriți să vă montați gresie într-una sau mai multe dintre încăperile din locuință sau în afara acesteia, întrebarea care se pune este dacă ar fi mai bine să chemați pe cineva care să facă acest lucru sau dacă să o faceți chiar dumneavoastră.

Schimbarea gresiei este un efort pentru oricine, atât în ceea ce privește banii, cât și timpul. Totodată, în momentul în care decidem că dorim să schimbăm gresia, este foarte clar că nu vom putea alege orice tip, ci trebuie să alegem în cunoștință de cauză, pentru a fi mulțumiți de investiție și pentru a ne bucura de aceasta.

Din acest motiv, este extrem de important să fim atenți la materialele pe care le folosim și trebuie să fim siguri că acestea sunt cele mai potrivite pentru locuința noastră.

Deși costurile sunt mai mari, este indicat ca în cazul în care nu ați mai făcut acest lucru până acum sau dacă nu sunteți suficient de „tehnici”, să apelați la serviciile unor profesioniști, pentru că montarea gresiei este un proces migălos, iar orice greșeală poate să afecteze aspectul produsului finit.

Cu toate acestea, mulți dintre noi decidem să ne montăm singuri gresia și/sau faianța, iar mai jos veți găsi o serie de sfaturi în acest sens.

Primul pas este să măsurați suprafața podelei, astfel încât să reușiți să determinați ce cantitate de material vă este necesară. Pentru zonele de pe pereți pe care nu intenționați să aplicați plăci ceramice, veți avea nevoie de plinte gresie, iar dacă acestea nu sunt disponibile, puteți să le debitați din plăcile de gresie.

Înainte de a va pregăti efectiv de lucru, asigurați-vă că ați cumpărat suficiente plăci de gresie.

Pregătirea substratului

După ce ați parcurs acești pași, este important să pregătiți substratul. Acesta trebuie să aibă capacitate portantă, să nu prezinte fisuri și să fie plan și curat. În cazul în care există unele denivelări, acestea trebuie îndreptate în prealabil: se aplică o masă de şpaclu, cu tratarea prealabilă a suprafeţei cu un grund de bază. Cu ajutorul unei pensule, aplicați grundul pe întreaga suprafață. Acest pas este important mai ales în timpul verii, când temperaturile sunt mai ridicate, căci apa din mortar se evaporă repede, iar plăcile nu se mai fixează corespunzător. Grundul – un material transparent – împiedică acest fenomen. După aplicarea acestuia trebuie să așteptați o oră. Numai după ce acest material se usucă în totalitate, puteți trece la aplicarea mortarului.

Înainte să întindeți şapa autonivelantă, este extrem de important să puneți pe perete o bandă izolantă de margine, deoarece masa nu are voie să ajungă direct la perete. Masa de şapa autonivelantă se întinde de la sine. Puteţi sprijini întinderea cu ajutorul unei mistrii. Suprafaţa plană care rezultă trebuie să se usuce mai întâi; respectaţi în acest sens indicaţiile de la producător de pe ambalajul șapei.

Urmează planificarea. Schema de montare trebuie gândită astfel încât să obțineți o distribuție cât mai simetrică a plăcilor de gresie, iar ideal este să determinați linia mediană, pe care să o trasați paralel cu pereții, de care să țineți cont ulterior, la montajul gresiei.

Puteţi monta un şir de plăci şi apoi puteți testa cum s-ar creiona rosturile. Dacă plăcile de margine ies prea înguste, ca probă puteţi deplasa şirul de plăci cu o jumătate de lăţime de placă. În acest mod, veţi obţine plăci de margine mai late. Atenţie şi la trecerea de la baie către încăperea sau holul vecin. Dacă acolo sunt montate plăci de gresie de aceeaşi dimensiune, traseul rosturilor ar trebui să corespundă.

Montarea propriu-zisă a plăcilor

Începând din acest moment, puteți să începeți să montați propriu-zis plăcile de gresie. Montarea acestora se începe de la mijlocul încăperii, ori de la un perete drept, pentru a putea să vă orientați mai ușor către ușă.

Întâi trebuie amestecat adezivul pentru gresie și faianță (ideal, unul flexibil), iar pentru acest lucru trebuie să urmați instrucțiunile pe care le primiți odată cu produsul. Important este să folosiți un recipient curat pentru amestecare.

Apoi, așezați prima placă de gresie în adeziv și împingeți-o cu mișcări ușoare, astfel încât aceasta să facă priză cu adezivul. Folosiți-vă de pene pentru rosturi, cu care să creați o margine față de perete și de obiectele sanitare. Pentru a vă asigura că s-a fixat bine în mortar, trebuie să o bateți cu ajutorul unui ciocan de cauciuc. Dacă se aude un sunet înfundat, placă este fixată.

Ulterior, montați și următoarele plăci din rândul pe care l-ați început.

Ulterior, va trebui să vă folosiți de mașina de tăiat gresie și faianță, cu care puteți să faceți tăieturi drepte și continue pe plăci. Atenție, este important să folosiți o mașină de tăiat gresie și faianță adecvată dimensiunilor plăcilor pe care le montați!

Mai apoi, colțurile și decupajele plăcilor trebuie să fie tratate cu un polizor unghiular, care necesită folosirea ochelarilor de protecție. Desenaţi pe placă colţul sau decupajul. Aşezaţi un suport de tăiere sub placă, cel mai bine o placă din spumă dură. Placa trebuie să fie așezată stabil. Atunci când realizaţi tăieturile, ţineţi cont de lăţimea discului de debitat. Tăiaţi acum cu polizorul unghiular din ambele părţi, până la intersecţia liniilor.

Așezați restul plăcilor în adeziv, rând după rând.

Uneori pot să apară probleme, mai ales pe lângă țevi, astfel că veți fi nevoit să realizați unele mici decupaje din plăcile montate în zonele acelea. Astfel, măsurați lățimea și lungimea necesare și transferați dimensiunile obținute pe placă. Apoi, tăiați cu polizorul unghiular, fără ca placa să se spargă. Ulterior, scurtați fâșia în mod adecvat spațiului de care aveți nevoie și aplicați pe dosul bucății de adeziv bucata respectivă, așezând-o în golul din spatele țevii, spre exemplu. Umpleți ulterior rosturile rezultate în urma tăierii.

Pe pereţii pe care nu aţi montat faianţă trebuie să montaţi o plintă, tot din plăci ceramice. Acesta oferă protecţie împotriva umidităţii. În cazul în care nu sunt disponibile plintele ceramice, puteţi debita direct din plăcile de gresie.

Înainte să umpleți rosturile, curățați pardoseala din gresie și rosturile dintre plăci, astfel încât mortarul să poată să pătrundă suficient în rosturi.

Cel mai bine este să utilizați un mortar flexibil, dar mare atenție! Respectați instrucțiunile producătorului pentru utilizarea acestuia!

Aplicaţi mortarul pentru rosturi pe diagonală faţă de rosturi, folosind o gletieră cu cauciuc, apoi lăsaţi materialul să se întărească.

Ulterior, spălați suprafața cu apă curată. Trecerile dintre plăcile de gresie și cele din faianță, dar și trecerile către obiectele sanitare (chiuvetă, WC, cadă, cabină de duș etc.) vor trebui să fie umplute cu silicon sanitar. După aplicarea materialului pentru rosturi, acesta se întinde uniform cu o racletă pentru rosturi.

Cât costă manopera pe metru pătrat

O manopera de calitate necesită extrem de multe cunoștinte, atenție la detalii, dar și timp, așă că nu ar trebui să ne gândim să facem economie când vine vorba despre aceasta.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.