Etapele procesului de montare a gresiei și faianței  

Odată alese plăcile ceramice dorite pentru proiectul pe care-l aveți în minte, următorul pas îl reprezintă montarea acestora. Indiferent de spațiul în care vreți să montați gresie sau faianță, acest proces necesită o bună organizare, precum și o informare corectă.  

O întrebare des întâlnită a celor care aleg să își monteze singuri faianța sau gresia, optimizând astfel costul, este ordinea în care ar trebui făcute aceste activități. Recomandarea noastră este să începeți cu montarea plăcilor de faianță și să continuați apoi cu cel al gresiei. 

Motivul pentru care se recomandă urmarea acestui proces ține de protecția gresiei de orice eventuală zgâriere sau deteriorare ce poate rezulta din montarea faianței. Cel mai bine este să începeți cu montarea faianței, cu excepția rândului de jos, iar după montarea gresiei să aplicați și ultimul rând de faianță. 

  1. Măsurarea perimetrului destinat placării și achiziționarea materialelor 

Primul pas în pregătirea suprafețelor constă în măsurarea perimetrului destinat placării, pentru a putea determina cantitatea de materiale de care aveți nevoie. Metoda corectă de a stabili acest lucru este prin folosirea unui fir de cretă paralel cu pereții sau pardoseala încăperii, pentru identificarea liniei mediane.  

Recomandăm să achiziționați o cantitate de plăci cu 10-15% în plus, pentru a acoperi pierderile rezultate din tăierea plăcilor. 

Suprafețele pe care urmează să fie montate plăcile ceramice – fie că vorbim de gresie sau faianță – trebuie să fie perfect plane, compacte și curate, fără urme de praf sau grăsime. Este nevoie apoi de verificarea durității și umidității substratului. În cazul pereților cu zugrăveli sau vopsea veche, aceștia trebuie pregătiți înainte prin îndepărtarea acoperirilor vechi și nivelarea suprafeței cu tencuială. 

Succesul realizării placărilor ceramice este puternic influențat de alegerea adezivului potrivit. Acesta se alege în funcție de următorii factori: 

  • Natura și umiditatea suportului pe care se face montajul; 
  • Gradul de absorbție al apei pentru plăcile ceramice alese; 
  • Condițiile de mediu la care este supus ansamblul suport – adeziv – placă ceramică, respectiv nivelul de trafic și condițiile de exploatare. 

Se poate achiziționa și un lac de protecție pentru rosturi, care se aplică cu pensula, în cazul în care doriți să oferiți o mai bună protecție împotriva murdăriei. 

  1. Placarea suprafețelor 

După ce suportul a fost pregătit și aveți toate materialele necesare, treceți la prepararea amestecului adeziv, pe care îl obțineți prin adăugarea de apă curată în componența sa și amestecarea acestuia până la obținerea unei substanțe omogene.  

Pentru a obține un amestec corect, este important să respectăm indicațiile producătorului privind dozajele. 

Acest amestec își păstrează proprietățile aproximativ o jumătate de oră, însă elasticitatea poate să dispară în cazul unui ambient prea cald. De aceea, placarea se face pe arii mai mici, pe care se pot monta aproximativ 6 plăci ceramice. 

Porniți din colț și aplicați prima placă, apăsând ușor și ferm prima priză. La fiecare nouă placă, puneți distanțiere de plastic între placa de reper montată anterior și cea nouă, pentru a obține distanțe simetrice între plăcile ceramice. După aplicarea primelor plăci, continuați pe orizontală și verticală, pentru a crea rânduri orientative. 

Verificați cu nivela cu bulă de aer ca acoperirea să fie perfect plană și apăsați cu ea pentru a alinia plăcile în plan. Continuați acest proces punând porțiuni de adeziv și lucrând alternativ, un rând pe verticală și unul pe orizontală. Montați plăcile, cu distanțiere, până acoperiți întreaga suprafață și reglați încontinuu suprafața cu ajutorul nivelei cu bulă de aer. 

Ultimele plăci ceramice se montează punând mortar pe spatele plăcilor cu drișca, nu direct pe suprafața de placat, pentru a evita întinderea adezivului. 

La final, se aplică marginile suprafeței de placat, precum și perimetrele unde există o țeavă, un intrând sau un colt. Pentru acestea, tăiați placa, luați un șablon cu o bucată de hârtie de forma plăcii și desenați în șablon adâncitura. Copiați pe placă și apoi tăiați-o. 

În cazul în care ați murdărit plăcile, puteți folosi un burete umed pentru a splăla adezivul rămas la suprafață. Atenție însă, aveți la dispoziție cam jumătate de oră, înainte ca acesta să se usuce! Verificați și în instrucțiunile producătorilor timpul de execuție și întărire și lăsați să se usuce conform acestora. 

Pentru a obține un efect natural al suprafeței, vă sugerăm ca înainte de a placa o suprafață, să selectați plăci din mai multe cutii și să le mixați între ele. 

  1. Aplicarea chitului pentru rosturi 

Înaintea aplicării chitului pentru rosturi, plăcile ceramice trebuie să fie curățate de impurități și murdărie. Canalele pentru rosturi și distanțierele rămase trebuie curățate și ele, pentru a se asigura o dispunere a chitului de rost pe toată adâncimea canalului. 

Aplicarea chitului pentru rosturi reprezintă ultimul pas în procesul de montaj al plăcilor ceramice. După montarea gresiei sau a faianței, e nevoie să așteptați 24 de ore înainte de a începe aplicarea chitului pentru rosturi. 

Chitul pentru rosturi se obține prin amestecul pulberii cu apă până la omogenizare, respectând indicațiile producătorului. Pentru că acum există pe piață nu doar chituri albe sau gri, ci și colorate, acestea pot fi alese în funcție de nuanța plăcilor, dar recomandăm folosirea unor chituri neutre sau cel mult de nuanța plăcii ceramice, dar nu mai închise decât aceasta. 

Acordați o atenție deosebită canalelor din pardoseală la montarea gresiei, deoarece acestea se pot umple cu murdărie provenită de la curățarea faianței, iar dacă acestea nu sunt bine curățate, chitul de rost nu are aderență, iar în timp se va distruge. 

Pasta obținută se aplică între plăci cu ajutorul unei gletiere speciale de cauciuc, printr-o mișcare de măturare a suprafeței. 

Surplusul de chit rămas pe plăci îl puteți îndepărta ulterior cu un burete umed, clătindu-l frecvent cu apa și storcându-l bine (dacă chitul este tip ciment) sau cu soluții speciale (dacă chitul este tip rășină reactivă). Important este ca rosturile să fie umplute regulat și neted, fără fisuri. Ștergerea cu gletiera de burete se face după circa 10-15 minute de la aplicare. 

Este foarte important ca pasta de chit să acopere toate canalele cât mai omogen, deoarece aceasta nu lasă apa să pătrundă sub placa ceramică. Producătorii de plăci ceramice recomandă un rost de minim 2 mm chiar și la plăcile ceramice rectificate. Zonele de contact dintre podea și perete se vor etanșa cu silicon sanitar.  

Există mai multe tipuri de chituri de rost, disponibile într-o paletă largă de culori:  

  • Tip ciment (CG) normale sau îmbunătățite cu proprietăți aquastatice, antibacteriene, antimucegai;  
  • Tip rășini reactive (RG). 
  1. Întreținerea și curățarea suprafețelor 

Înainte de întărirea chitului puteți începe operațiunea de spălare a suprafeței, utilizând detergent. 

  • Pentru curățarea zilnică, recomandăm detergenții neutri.  
  • Nu utilizați ceară, uleiuri, acid fluorhidric, acid fosforic (sau ortofosforic) sau produse care conțin aceste substanțe.  
  • Respectați întotdeauna instrucțiunile producătorului atunci când utilizați aceste substanțe. 
  • Spălați întotdeauna imediat suprafețele cu multă apă curată. 

Când chitul începe să se întărească, acesta se apasă în despărțituri cu ajutorul unei baghete rotunde, pentru a se obține o suprafață netedă. Lăsați să se usuce. 

La final, recomandarea noastră e ca rosturile să fie lăcuite cu o soluție dedicată acestui proces, cu ajutorul unei pensule, pentru protecție. 

La CESAROM, găsiți următoarele instrumente pentru placarea suprafetelor: 

  • Adezivi – materiale tip ciment, de dispersie sau rășini reactive; 
  • Plăci ceramice glazurate, faianțe și decoruri pentru pereți interiori în spații rezidențiale și comerciale 
  • Plăci ceramice glazurate portelanate pentru pardoseli interioare, pardoseli exterioare și pereți exteriori în spații rezidentiale, comerciale si industriale 
  • Piese speciale, trepte si plinte portelanate pentru spatii rezidentiale, comerciale si industrialePGPlaci ceramice portelanate glazurate si neglazurate cu rezistenta la alunecare (R10, R11, R12, ABS) și / sau protecție antibacteriană CESAROM safe+ 
  • Gresie porțelanată pentru pardoseli înălțate de exterior sau interior (2-3 cm grosime);  
  • Plăci ceramice glazurate si piese speciale pentru piscine: 
  • Gresie porțelanată pentru pardoseli industriale (1,5 cm grosime); 
  • Oferim și soluții de curățare și întreținere a suprafețelor ceramice: 
  • pentru îndepărtarea reziduurilor de ciment sau resturi de rășini epoxidice;  
  • pentru curățarea grăsimilor și uleiurilor; 
  • pentru îndepărtarea vopselelor uscate și a ruginii;  
  • pentru curățarea depunerilor de calciu; 
  • pentru uz zilnic. 

CESAROM vă oferă nenumărate tipuri de gresie și faianță, decoruri si piese speciale  atât pentru interior cât și pentru exterior, în spații rezidențiale, comerciale sau spații industriale. Consultați oferteleAICI. 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.