5 pași esențiali pentru montajul corect al gresiei și faianței

O placare corectă și de calitate a plăcilor ceramice, indiferent că vorbim de gresie sau faianță, trebuie să țină cont de mai multe criterii și trebuie executată doar după ce au fost efectuate măsurători exacte și au fost achiziționate materialele de montaj potrivite tipului de plăci și suprafeței pe care acestea urmează să fie aplicate.

Așadar un montaj corect se realizează în 5 pași esențiali, pe care i-am detaliat mai jos:

1. Măsurarea perimetrului destinat placării și achiziționarea materialelor

Această etapă incipientă a procesului de montaj a gresiei și faianței este deosebit de importantă pentru stabilirea cantității exacte de plăci necesare și se face corect stabilind unde este centrul suprafeței de placat cu ajutorul unui fir de cretă. După efectuarea măsurătorilor și calcularea cantității de plăci ceramice necesare este recomandat să achiziționați o cantitate cu 10-15% în plus, pentru a acoperi pierderile rezultate din tăierea plăcilor.

Tot în această etapă trebuie stabilit și tipul de adeziv necesar, luând în calcul tipul de placă ceramică, destinația plăcii (placare interioară, placare exterioară, zona cu trafic intens), tipul suprafeței de suport și condițiile de exploatare.


2. Pregătirea suportului

În ceea ce privește pregătirea suportului, montatorul trebuie să se asigure că suprafețele pe care urmează să fie montate plăcile ceramice sunt perfect plane, compacte și curate, fără urme de praf sau grăsime. În cazul pereților cu zugrăveli sau vopsea veche, aceștia trebuie pregătiți înainte prin îndepărtarea acoperirilor vechi și nivelarea suprafeței cu tencuială. Odată realizați acești pași, este importantă aplicarea unei amorse, al cărei rol este îmbunătățirea aderenței suprafeței, reducerea absorbției de apă din adeziv, fixarea prafului și protejarea suportului împotriva umidității.

3. Prepararea amestecului adeziv

După ce suportul a fost pregătit, trecem la prepararea amestecului adeziv, pe care îl obținem prin adaugarea de apă curată în pulberea cumpărată și amestecarea acestuia până la obținerea unei substanțe omogene. Pentru a obține un amestec corect, trebuie respectate indicațiile producătorului privind dozajele.


4. Aplicarea amestecului adeziv și montarea propriu-zisă a plăcilor ceramice

Perimetrul acoperit o dată trebuie să fie suficient de mare pentru a monta aproximativ 6 plăci ceramice, pentru a evita uscarea amestecului (acesta își păstrează theoretic proprietățile cam jumătate de oră, însă elasticitatea poate să dispară în cazul unui ambient prea cald). Montarea propriu-zisă a plăcilor se face apăsând ușor și ferm până gresia sau faianța face priză. La aplicarea fiecărei noi plăci trebuie puse distanțiere de plastic între placa de reper montată înainte și cea nouă, pentru a obține o distanțe simetrice între plăcile ceramice. Este important să verificați cu nivela că acoperirea este perfect plană, fără denivelări sau plăci ieșite prea în afară.

Ultimele plăci ceramice se montează punând mortar pe spatele plăcilor cu drișca, nu direct pe perete, pentru a evita îndinderea adezivului.

5. Pasul final: aplicarea chitului pentru rosturi

Aplicarea chitului pentru rosturi reprezintă ultimul pas în procesul de montaj al plăcilor ceramice, însă pentru acest pas trebuie să treacă cel puțin 24 de ore de la montarea gresiei și faianței. Înainte de aplicarea chitului, toate plăcile și canalele pentru rosturi din pardoseală (în cazul gresiei) trebuie curățate de impurități și murdărie, pentru a asigura o dispunere a chitului de rost pe toată adâncimea canalului. Pasta se aplică între plăci cu ajutorul unei gletiere speciale de cauciuc, folosindu-se o mișcare de măturare a suprafeței. Surplusul de chit se îndepărtează cu un burete umed, la circa 10-15 minute de la aplicare. Când începe să se întărească, se apasă în despărțituri cu ajutorul unei baghete rotunde, ca să se preseze și să se obțină o suprafață netedă. Este foarte important ca pasta de chit să acopere toate canalele cât mai omogen deoarece aceasta nu lasă apa să pătrundă sub placa ceramică (este hidrofugă). Producătorii de plăci ceramice recomandă un rost de minim 2 mm chiar și la plăcile ceramice rectificate

catalog CESAROM

Pentru idei cu privire la amenajarea bailor și bucătăriilor cu plăci ceramice puteți consulta catalogul CESAROM®.

În 2018 au fost lansate 11 colecții noi cu design-uri deosebite: CESAROM® Crust, CESAROM® Tobaco, CESAROM®
Fine Textile, CESAROM® Traver, CESAROM® Terrazzo, CESAROM® Mustique, CESAROM® Decobrick, CESAROM® Preton, CESAROM® Mayenne, CESAROM® Dune și CESAROM® Landscape.

Descarcă de aici ghidul complet pentru montajul corect al plăcilor ceramice.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.